Review us on

Google!

Ce este estetica dentară?

Estetica dentară a luat naștere din dorința oamenilor de a avea un zâmbet sănătos, echilibrat și strălucitor. Astăzi, se poate rezolva orice problemă dentară, iar acest lucru ajută oamenii să fie mai sociabili și dornici să-și exprime emoțiile. Sunt mai spontani, dinamici și nu se tem să zâmbească.

Academia Americană de Stomatologie Cosmetică afirmă că aproape 90% dintre persoanele care aleg tratamente de estetică dentară, au mai multă încredere în sine. Cei din jur le apreciază și le văd mai atractive decât înainte. Cele mai întâlnite tratamente de estetică dentară sunt reprezentate de coroane dentare, fațete dentare și albire dentară.

Fațete dentare

Faţetele dentare sunt lucrări protetice de forma unor pelicule subţiri de porţelan (ceramică) sau oxid de Zirconiu, folosite pentru a îmbunătăți aspectul natural al dinţilor. Fațetele dentare sunt realizate în laboratoarele de tehnică dentară individual, personalizate în funcție de situația clinică a pacientului.

Fațetele dentare acoperă partea frontală a dintelui și este indicată în următoarele situaţii:

  • pentru modificarea culorii dinților
  • pentru modificarea formei dinților
  • ca tratament pentru dinți fracturaţi
  • pentru închiderea spațiilor dentare inestetice
  • pentru corectarea poziţiei dinților.

estetica dentara, fatete dentare, albire dinti - clinica dentara Bucuresti

Fațetele dentare sunt considerate permanente deoarece, fiind foarte subțiri, după cimentarea adezivă pe dinții naturali ele devin corp comun cu dintele. În cazul fațetelor cu preparare dentară, medicul dentist modifică structura dinților naturali, mai mult sau mai puțin, în funcție de fiecare caz în parte, pentru ca aspectul final să fie cât mai estetic. Stratul exterior al smalțului este îndepărtat pentru a face loc modificărilor dorite iar ulterior fațetele dentare se vor cimenta direct pe dinte.

Pentru a stabili exact gradul necesar de șlefuire, în funcție de fiecare caz în parte, se poate face un “test drive” sau “preview”, numit în termeni de specialitate wax-up și mock-up. Astfel, pacientul poate previzualiza rezultatul final înainte de a lua o decizie în ceea ce privește tratamentul.

Fațetele din porțelan sunt cele mai populare și mai avantajoase întrucât oferă un aspect natural dintelui, sunt rezistente la pete, iar țesutul gingival tolerează bine porțelanul. Fațetele din porțelan rezistă, de obicei, între 5 și 10 ani, cu o igienă dentară corectă. De asemenea, este recomandat să mergeți la control la medicul stomatolog, ideal la fiecare 6 luni.

Dificultatea procedurii implică răbdare din partea pacientului precum și o înaltă calificare privind principiile estetice ale medicului.

Dr Cristian Iovănescu

medic dentist, competență implantologie
fațete dentare | albire dentară

Dr Dan Popescu

medic dentist, competență în implantologie, medic principal
fațete dentare | albire dentară

As Maria Amariei

asistent medical stomatologie
fațete dentare | albire dentară

Estetică dentară?

Fațete dentare, coroane estetice, albire dentară.

Obturațiile estetice

Ce sunt obturatiile estetice? Atunci când o carie distruge mai puțin de 50 % din dinte acesta se poate reface cu o "plombă". Obturația estetică nu este însă o simplă "plombă". Pentru a reda transluciditatea naturală a dintelui și pentru a permite reflexia luminii trebuie folosite materiale speciale și cu tehnici de stratificare speciale. Numai așa se vor putea obține obturații estetice care să imite perfect un dinte natural. Închipuiți-vă cum ar fi să dispară toate acele "plombe" metalice și în locul acestora să aveți niște obturații estetice modelate morfofuncțional (pe lângă culoare să respecte și forma dintelui).

Obturația dentară este cel mai frecvent și în același timp cel mai minim invaziv tratament ce se realizează asupra dinților frontali. Tehnica:

  • Se anesteziază dintele vital;
  • Se îndepartează țesutul dentar afectat de carie sub controlul unei substanțe care se numeste Caries Detector. Această substanță te ajută în două feluri: A. Ești sigur că nu mai rămâne nici o urmă de carie, B. Nu te atingi de structura dentară sănătoasă din jurul cariei;
  • Se creează, în pereții sănătoși restanți, niște micro găurele cu ajutorul unei substanțe denumite demineralizant dentar;
  • Se aplică bonding-ul, astfel se va creea o lipitură chimica între compozit și structura dentară, neexistând riscul ca plomba să cadă.
  • Se va aplica compozitul de culoarea dintelui (există o varietate foarte mare de culori ceea ce ne permite să facem plomba exact la culoarea dintelui);
  • Se finisează și se polishează această obturație.

Avantaje obturații estetice

Noi recomandăm această tehnică în majoritatea cazurilor, chiar și în unele cazuri cu distrucții foarte mari ale stucturii dentare deoarece:

  • oricând în viitor această obturație poate fi transformată într-o fațetă dentară/coroană în laborator
  • acest dinte va mai fi natural încă 10 ani, gingia dimprejurul dintelui va prefera întodeauna să se așeze pe smalț decât pe ceramică
  • costurile mai reduse
  • timp mai scurt de realizare a tratamentului.

estetica dentara, fatete dentare, albire dinti - clinica dentara Bucuresti

Albirea dentară

În afara modalităților de albire dentară la care oricine are acces (paste de dinți cu efecte de albire, geluri și benzi de albire), dar ale căror rezultate nu sunt sunt cele mai bune, medicul stomatolog vă poate recomanda folosirea de gutiere speciale, cu o concentrație mai redusă de substanță. Acestea trebuie folosite de pacient o perioadă de timp, în funcție de recomandările medicului.

estetica dentara, fatete dentare, albire dinti - clinica dentara Bucuresti

Albirea dentară este eficientă pentru dinții naturali, nefuncționând pentru suporturile artificiale, cum ar fi coroane, fațete, implanturi, etc. Cele mai bune rezultate de albire a dinților se obțin pe dinți galbeni, rezultate medii pentru decolorarea maronie a danturii, albirea fiind cel mai putin eficientă în cazul dinților cu tentă gri. În general, efectele albirii sunt vizibile 2-3 ani.

Nu este indicată albirea dentară în cazul:

  • Gravidelor și femeilor care alăptează
  • Persoanelor cu boli gingivale, carii dentare netratate, fisuri la nivelul dinților
  • Pacienții cu vârste sub 16 ani
  • Persoanelor alergice la produsele de albire
  • Nu este recomandată albirea dentară excesivă și repetata a dinților cu produse puternice de albire, întrucât aceasta produce daune ireparabile la nivel dinților. În același timp, procedurile de albire a dinților pot provoca sensibilitatea dinților, iritații și durere, cel putin pentru o perioadă de timp.

Tratamentele pentru albirea dintilor sunt eficiente, mentin dantura sanatoasa si un zambet impecabil. Insa, ca orice tratament, albirea dentara are avantaje si dezavantaje.

Avantaje albire dinți

  • îndepărtarea petelor dentare – prin albirea dinților se îndepărtează petele dentare aparute în urma consumului de alimente sau de băuturi colorate
  • efect estetic de albire – efectul estetic de albire este vizibil după o sedință.

Dezavantaje albire dinți

  • sensibilitatea dentara – cel mai comun efect secundar il reprezinta sensibilitatea dentara. Aceasta sensibilitate apare dupa efectuarea sedintei de albire si dispare treptat dupa finalizarea tratamentului. De aceea, dupa procedura de albire, medicii recomanda folosirea unei paste de dinti speciale pentru dinti sensibili.
  • Atentie, sensibilitatea dentara poate avea doua cauze: 1. prima este un efect puternic acid al gelului de albire asupra pulpei dentare; 2. a doua cauza ar fi descompunerea gelului de albire in compusi neutri: apa si oxigen care pun o simpla presiune tranzitorie pe celulele pulpare, dupa care sunt preluate de circulatia limfatica fara sa produca niciun efect nociv.
  • afectarea gingiilor – un alt efect secundar este iritarea gingiilor, cunoscuta si ca discromie gingivala. La fel ca in cazul sensibilitatii dentare, discromia gingivala dispare o data cu finalizarea tratamentului.

În clinica noastră, albirea dentară profesională se realizează cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, cum ar fi lampa BlancOne.

Întrebări & răspunsuri

Ambele coroane sunt realizate din materiale sigure și biocompatibile. Zirconiul este un material dur și foarte rezistent la presiuni mari, fiind mai des folosit în zonele masticatorii, tocmai datorită forțelor suportate. Diferența dintre cele două tipuri de coroane este cea estetică. Deoarece metalul este de o nuanță gri, chiar dacă acesta trece printr-un proces de opacifiere înainte ca ceramica să fie aplicată, nu se poate obține aceeași culoare și transluciditate care se poate obține pe suportul de zirconiu. Zirconiul face posibilă obținerea unei culori cât mai fidele și mai potrivite fiecărui pacient în parte.
Fațetele dentare sunt piese realizate în laborator din ceramică integrală sau zirconiu, care se aplică pe fața vizibila a dinților și care corectează aspectele nefavorabile ale dinților naturali. Fațetele se aplică în urma unei șlefuiri minime. Fațetele dentare corecteaza forma, culoarea, dimensiunea și poziția și reprezintă o soluție foarte bună pentru dinții frontali care prezinta multiple obturații.
Implant! Alegerea implantului în detrimentul punții dentare se realizeaza pentru a nu sacrifica dinții vecini. Implantul dentar este o piesă din titan, sub forma unui șurub, care se inseră în os pentru a înlocui rădăcina dintelui natural care lipsește. Inserarea implantului se realizează după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat dupa extrație atunci cand acest lucru este posibil.
Reabilitarea totală prin tehnica all on 4/6 sau dinți ficși în 24 de ore, este o metodă de tratament prin care se înlocuiesc toți dinții de pe o arcadă cu implanturi dentare. Această tehnică este o soluție sigură și sănătoasă pentru recuperarea tuturor dinților. Atunci când osul maxilar are un grad ridicat de degradare, se recomandă folosirea a 6 implanturi pentru a oferi o mai bună stabilitate și o distribuție mai eficientă a alimentelor în cadrul procesului de masticație.
IMPLANTOLOGIE
reabilitări dentare | implanturi dentare | implanturi Fast & Fixed | All-on-4 / All-on-6