Review us on

Google!

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o soluție modernă și folosită din ce în ce mai frecvent pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinți. Implantul este un dispozitiv din titan ce se inseră în os prin tehnici speciale.

Din ce este compus un implant dentar?

Implantul dentar este compus în general din 3 componente:

  • Implantul propriu-zis de forma unui șurub din titan care se inseră în os în locul unei rădăcini pierdute ale dintelui,
  • Bontul protetic ce se înfiletează în interiorul implantului,
  • Coroana sau dintele propriu-zis care va fi cimentată pe bont și va ocupa spațiul lasat în urma pierderii unui dinte.

implant dentar Bucuresti, clinica implantologie, reabilitari dentare, chirurgie dentara

Cine poate beneficia de tratament cu implant dentar?

În principiu, oricine poate primi un implant dentar dar există totuși câteva afecțiuni generale și tratamente medicamentoase cronice care pot constitui contraindicații relative ale tratamentului cu implanturi. Pacientul trebuie atent investigat și ,la nevoie, se recomandă analize specifice și un control interdisciplinar, pentru a obține contextul cel mai propice de sănătate generală integrării implanturilor dentare.

Beneficii tratament cu implant dentar

Comparativ cu orice altă soluție de înlocuire a unui dinte lipsă, tratamentul cu implanturi dentare are următoarele avantaje:

  • Imită rădăcina dintelui compromis și se simte ca un dinte natural;
  • Prezervă sănătatea dinților vecini ce nu mai trebuiesc șlefuiți așa cum se intamplă în cazul pivotului dentar;
  • Stopează retracția osoasă și oferă stimul maxilarului/ mandibulei în zona în care dintele a căzut;
  • Impiedică migrarea dinților de pe arcadă care ar începe să se miște, în timp să migreze, și în final să cadă;
  • Menține estetica facială, oasele maxilare își mențin volumul și împiedică avansarea către aspectul de „față căzută”;
  • Elimină respirația neplăcută pentru ca sub marginea coroanei nu se adună resturi de mâncare care putrezesc (noul dinte se perie simplu, exact ca dintele natural);
  • Restaurează vorbirea normală fără a mai exista situații jenante, problemele de pronunție/ împroșcarea cu salivă în timpul unei discuții;
  • Restaurează complet funcția de masticație;
  • Mai ieftin decât oricare alte soluții de restaurare a dinților.

Dr Dan Popescu

medic dentist, competență în implantologie, medic principal
implant dentar | reabilitare dentară

Dr Cristian Iovănescu

medic dentist, competență implantologie
implant dentar | reabilitare dentară

As Maria Amariei

asistent medical implantologie
implant dentar | reabilitare dentară

Dinți lipsă?

Implanturile dentare reprezintă soluția ideală.

Care sunt etapele tratamentului cu implanturi dentare?

Etapele tratamentului cu implanturi sunt de obicei două, în funcție de caz. (1) Etapa chirurgicală și (2) etapa protetică în care se infiletează bontul în implant si se cimentează coroana, dintele propriu-zis. Etapa chirurgicală, constă în:

  • Extracția dintelui care nu mai poate fi restaurat +/- adiție osoasă dacă este necesar.
  • Operația propriu-zisă prin care se inseră chirurgical implantul în os.
  • Extracția dintelui nerecuperabil și inserarea implantului se pot face în aceeași ședință în anumite cazuri.
  • Daca dintele e pierdut mai demult, se trece direct la inserarea implantului.

implant dentar Bucuresti, clinica implantologie, reabilitari dentare, chirurgie dentara

Tipuri de tratament cu implanturi dentare

Implanturi dentare în cazul lipsei unui singur dinte (edentație singulară)

În cazul în care pacientul prezintă un singur dinte lipsă, iar spațiul este între doi dinți indemni, se poate opta fie la inserarea unui implant și ulterior a unei coroane pe implant, restaurarea fiind independentă neafectând dinții vecini, fie la realizarea unei punți dentare prin care dinții vecini spațiului edentat vor servi ca sprijin pentru o coroană falsă. De menționat ca un dezavantaj important în acest caz este faptul că dinții stâlpi vor trebui șlefuiți și de la caz la caz devitalizați pentru a face posibil tratamentul. De asemenea, osul de la nivelul dintelui extras se va resorbi cu timpul. Din aceste considerente, odată cu evoluția tehnologică și promovarea procedurilor minim invazive la nivelul dinților, specialiștii recomandă implanturile.

Implanturi dentare în cazul lipsei mai multor dinți (edentație extinsă)

În cazul în care pe arcadă există mai mulți dinți lipsă, unul din tratamentele recomandate este realizarea unei punți pe implanturi. De exemplu, dacă lipsesc 3 dinți vecini, se poate opta pentru inserarea a două implanturi și realizarea unei coroane false între ele. Astfel, 2 implanturi pot susține 3 dinți. Aceste punți sunt similare cu cele convenționale cu excepția faptului că dinții stâlpi nu vor mai fi dinții naturali, ci vor fi reprezentați de implanturi dentare.

Restaurări dentare complete prin implanturi dentare (edentație totală)

În cazul în care pacientul este edentat total, se poate opta pentru inserarea unui număr variabil de implanturi în funcție de caz și de posibilități urmată de realizarea unei proteze fixe sau detașabile pe aceste implanturi. Acest tratament este mult superior față de protezele totale clasice, De asemenea, acest tip de proteză crește foarte mult calitatea vieții pacientului.

implant dentar Bucuresti, clinica implantologie, reabilitari dentare, chirurgie dentara

implant dentar Bucuresti, clinica implantologie, reabilitari dentare, chirurgie dentara

Etapele intervenției de inserare implant dentar

  1. Consultație: Se realizeaza anamneza, iar in urma consultației și analizei radiografiilor și a imaginilor  CT,  se intocmeste planul de tratament. Pacientul este informat cât durează și care sunt costurile aferente intervențiilor dentare.
  2. Pregătire pacient: Se efectuează analize medicale necesare intervenției. Se pregătește cavitatea bucală prin inplementarea procedurilor pre-operatorii.
  3. Inserare implanturi dentare: Reprezintă intervenția chirurgicală de plasare a implanturilor dentare în oasele maxilare.
  4. Control: La finalul fiecarei etape te vei revedea la un control cu medicii noștri, pentru a ne asigura ca totul decurge perfect și pentru a preveni sau a gestiona orice complicație.

Branduri de implanturi dentare utilizate în Clinica Dr Popescu din București

Implanturi dentare Straumann (implant dentar Elveția)

Sunt considerate în prezent unele dintre cele mai performante implanturi la nivel Mondial. Realizat exclusiv în Elveția, un implant Straumann prezintă garanția unui produs medical la cel mai înalt nivel. Calitatea sa excepțională este susținută de numeroase studii realizate de-a lungul anilor, dar și de rata de succes a intervențiilor de implantologie. Soluțiile unice în lume, oferite de compania elvețiană, au la bază cercetarea, dezvoltarea și inovarea constantă. Straumann oferă garanție pe viață pentru fiecare implant dentar, ceea ce vine ca o certitudine a calității superioare.

Implanturi dentare Bredent (implant dentar Germania)

Realizat în Germania, un implant Bredent asigură garanția calității și a lucrului bine făcut. Produsele Bredent sunt recomandate de fiabilitatea și calitatea elementelor structurale, transferate la soluții complexe sau simple, în funcție de situația medicală a fiecărui pacient în parte. De peste 10 ani, Bredent investește constant în cercetare și tehnologii pentru a veni cu opțiuni de implant dentar aliniate la cele mai înalte standarde.

Implanturi dentare Paltop (implant dentar SUA)

Sistemul de implanturi dentare Paltop vine cu o tehnică de estetică dentară avansată! Designul concav al implantului Paltop permite mucoasei să formeze un strat dens ce înconjoară interconectarea trans-gingivală. Astfel se realizează o transparenţă redusă a ţesutului, ducând la o scădere a aspectului vizual al metalului. Prin acest design inovator se creează un profil de apariţie optim, permiţând înlocuirea proteticii  temporare cu protetica fixă fără ca structura ţesutului nou format să fie afectată. Astfel, este accelerat procesul de vindecare.

Întrebări & răspunsuri

Pentru realizarea etapelor implantului dentar, este nevoie de 3,6 sau mai multe luni, în funcție de situația fiecărui pacient. În prima etapă se inseră implantul dentar, după care se așteaptă o perioadă de timp, stabilită de medicul implantolog. După această perioadă, pecientul revine în cadrul clinicii pentru amprentarea implantului și realizarea coroanei dentare.
Factorii care afectează implantul dentar sunt identici cu cei care au dus la pierderea dinților naturali (fumat, alcool, igienă defectuoasă, lipsa controalelor stomatologice). Durata de viață a unui implant în condiții ideale este de 10-20 de ani cu o rată de succes de 96%.
Reabilitarea totală prin tehnica all on 4/6 sau dinți ficși în 24 de ore, este o metodă de tratament prin care se înlocuiesc toți dinții de pe o arcadă cu implanturi dentare. Această tehnică este o soluție sigură și sănătoasă pentru recuperarea tuturor dinților. Atunci când osul maxilar are un grad ridicat de degradare, se recomandă folosirea a 6 implanturi pentru a oferi o mai bună stabilitate și o distribuție mai eficientă a alimentelor în cadrul procesului de masticație.
Reabilitarea dentară totală presupune diagnosticarea tuturor patologiilor orale si a celor de la nivelul articulației temporo-mandibulare. În urma examenelor clinice și paraclinice, se realizează eliminarea proceselor inflamatorii și infecțioase (extracții dentare, extirpările nervilor dentari, tratarea canalelor dentare, inserarea implanturilor acolo unde este cazul).
IMPLANTOLOGIE
reabilitări dentare | implanturi dentare | implanturi Fast & Fixed | All-on-4 / All-on-6