Ce este ortodonția?
Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților pe arcadă, îmbunătățirea raporturilor dintre cele două arcade dentare dar și a raporturilor dintre oasele maxilare și cranio-faciale. Malocluziile dentare se caracterizează prin nealinierea dintre dinții celor două arcade, care au repercusiuni atât estetice (aspect nefavorabil al zâmbetului sau al feței), cât și funcționale (masticație, vorbire). Poziția incorectă a dinților, contribute și la formarea plăcii bacteriene, care este una dintre cauzele apariției cariilor dentare și a bolilor parodontale.
La ce varstă se impune primul control ortodontic?
Problemele de ocluzie (mușcătură defectuoasă / incorectă) și malpozițiile dentare (dinți strâmbi) pot cauza multiple disfuncții la nivelul gurii dar și la nivelul feței și craniului. Cele mai evidente sunt problemele de ordin estetic si sunt primele semnalate de pacienți sau de părinți, pentru că apar de la vârste fragede.
De aceea, primul control ortodontic este necesar să se efectueze în jurul vârstei de 7 ani, când se poate interveni mai ușor și preveni aparitia problemelor ortodontice grave de mai târziu. La această vârstă se practică ortodonția preventivă cu ajutorul aparatelor dentare și dispozitivelor ortodontice mobile, care au rolul de corectare musculo-scheletală. Procedând în acest fel, ne asigurăm că dinții definitivi vor avea loc pe arcadă. Consultația ortodontică la o vârstă fragedă are de asemenea, și rol de interceptare a obiceiurilor vicioase producătoare de probleme ortodontice dentare și scheletale.
Dr Cristina Strâmbeanu
Aparat dentar?
Tratamente ortodontice cu aparate dentare București.
Ce se poate întâmpla dacă nu corectăm dinții strâmbi și rapoartele dintre ei?
În afara de problemele de ordin estetic (cine nu-și dorește un zâmbet frumos și armonios?), incongruențele dentare și mușcătura defectuoasă pot aduce alte neajunsuri importante în viața pacientului. Dij această cauză pot apărea probleme parodontale și chiar pierderea prematură a dinților, datorate traumei ocluzale dar și a igienei dentare defectuoase și insuficiente. Igiena dentară nu se poate îmbunătați la un grup de dinți înghesuiți. Frecvent, pacienții cu malocluzii se plâng de dureri articulare și musculare și nu în ultimul rând, acești pacienți prezintă o frecvență mai ridicată a cariilor dentare din cauza igienei necorespunzătoare.
Ce sunt aparatele ortodontice ?
Aparatele ortodontice sunt dispozitive personalizate pentru fiecare pacient si caz in parte, cu ajutorul carora ortodontul corecteaza malpozitiile si malocluziile dentare. Sunt de 3 mari categorii: mobile , fixe si gutiere. Ele se aleg de catre medicul ortodont impreuna cu pacientul/apartinatorul in functie de necesitatile si particularitatile fiecarui caz in parte, tinandu-se cont de varsta pacientului si diagnosticul primit .
Câte tipuri de aparate dentare fixe există?
Aparatele dentare fixe sunt compuse din bracketi din diferite materiale, care se lipesc pe fiecare dinte si un arc metalic subtire, care e ligaturat de acesti bracketi. In functie de materialul din care sunt facuti bracketii , aparatele fixe sunt : cu bracketi metalici, ceramici sau de safir.
Alegerea lor se face de catre pacient/apartinator in functie de dorinta de a fi mai mult sau mai putin vizibili. Adolescentii se mândresc cu bracketii lor metalici si ligaturile colorate , pe când pacientii adulti au tendinta sa poarte un aparat mai discret, mai putin vizibil, deci vor alege bracketi de safir sau ceramici.
Ce ar trebui să știi?
Ca prim pas în realizarea tratamentul ortodontic este consultația de specialitate. Importanța acesteia este susținută de nevoia medicului de a examina pacientul și de a observa dacă este, cu adevărat, nevoie de un asemenea tratament sau există alte variante pentru dumneavoastră.
Următorul pas este realizarea planului de tratament. Scopul acestuia este de a elimina neînțelegerile și a oferi o imagine mai clară asupra tratamentul ortodontic.
Înainte de montarea aparatului dentar se efectuează igienizarea dentară profesională, constant in detartraj cu ultasunete, air flow și un periaj profesional, pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană, cu scopul de a pregăti suprafețele dentare pentru primirea brackeților. Aparatul dentar este plasat într-o singură ședință care durează aproximativ o oră.
Respectarea controalelor periodice este esențială pentru reușita tratamentului cu aparat dentar. În cadrul acestor ședințe, medicul stomatolog va observa evoluția și precizia tratamentului. Sunt cateva alimente pe care este indicat sa le evitati pe parcusul tratamentului ortodontic.
Retineti ca un aparat dentar stricat inseamna activari ortodontice in plus (de reparare), costuri suplimentare si un timp mai indelungat de tratament.
Evitati complet urmatoarele alimente:
- Chipsuri din porumb
- Covrigi crocanti
- Crusta de pizza
- Sticksuri
- Cartofi prajiti crocanti
- Paine prajita, bake rolls
- Popcorn, alune, fistic, migdale, porumb copt
- Masline
- Caramele, jeleuri, bomboane gumate, acadele
- Orice alt aliment tare si lipicios.
Nu muscati direct din urmatoarele alimente:
- Bomboane
- Acadele
- Inghetata de fructe pe bat sau alte tipuri de mancare inghetata
- Mere sau morcovi intregi si alte legume sau fructe tari
- Fructe cu sambure (nectarina, piersica, pruna, cirese)
- In niciun caz nu mestecati gheata.
Renuntati la obiceiuri vicioase ca de exemplu suptul degetelor, rosul unghiilor sau al pixului, al creionului etc.