Ce este protetica dentara?
Protetica dentară are ca scop înlocuirea dinților lipsă cu ajutorul unor piese protetice realizate digital sau clasic. În funcție de modul în care se fixează sau nu în gura pacientului pot fi clasificate în 2 mari grupe; piese protetice fixe sau mobile.
Protetica fixă a luat avânt în ultimii ani datorită dezvoltării implantologiei dentare, care a făcut posibilă realizarea de lucrări protetice fixe chiar în cazul pacienților edentați total (fără nici un dinte propriu). Astfel că a apărut o mare diversitate de lucrări fixe pe implanturi începând de la minim o coroana pe un implant pentru un dinte lipsă și ajungându-se la punți pe implanturi și reconstituiri complexe de tip all-on-four, all-on-six, care ajută la reabilitări totale ale pacienților cu lipsuri mari de dinți și masă osoasă. De asemenea lucrările protetice fixe,coroane sau punți dentare se aplică și pe dinții restanți.
Când trebuie să apelați la protetică dentară?
În ciuda credințelor majoritare, procedurile de protetică nu sunt recomandate exclusiv persoanelor care suferă de edentație (pierderea dinților) totală sau parțială. Efectuarea unei lucrări protetice se recomandă, de asemenea, pentru corectarea unor inconveniente estetice sau a unor particularități ce împiedică o vorbire, ocluzie ori masticație corectă. Astfel, este recomandat să treceți pragul unui medic stomatolog specialist în protetică atunci când vă confruntați cu oricare dintre aceste situații:
- Pierderea unui dinte
- Edentația parțială sau totală
- Spargerea/ciobirea danturii (fie că este vorba de un dinte sau de mai mulți)
- Îngălbenirea sau decolorarea dentiției
- Existența unui spațiu prea mare sau prea mic între dinți
- Necesitatea unei remodelări gingivale.
Coroane dentare
Coroana dentară: Coroane dentară este o lucrare protetică fixă montată pe un dinte natural sau pe un dinte artificial (implant dentar) cu ajutorul căreia se restabilește funcționalitatea și estetica danturii. Această lucrare protetică este recomandată pentru a reface o coroană naturală distrusă în proporție mare sau pentru a completa / încărca un implant dentar. Confecționarea coroanelor dentare este realizată, în prezent, din materiale extrem de estetice și rezistente – cum sunt ceramica sau zirconiul.
Dr Dan Popescu
Protetică dentară?
Proteză pe implant, coroană zirconiu, punte.
Care sunt avantajele coroanelor dentare?
- refacerea funcțională a dintelui (imediat după aplicare dintele își recapătă funcționalitatea)
- oferă aspectul și culoarea unui dinte natural
- corectează imperfecțiunile danturii (forma sau poziția incorectă a anumitor dinți)
- posibilitatea recuperării și păstrării dinților foarte grav afectați
- împiedicarea migrării dinților învecinați, în cazul lipsei unui anumit dinte
- acomodare rapidă pentru pacient
- rezistență și durabilitate în timp (cu excepția coroanelor realizate din compozit sau acril).
Tipuri de coroane dentare
Coroane dentare ceramice pe schelet de zirconiu și coroane din zirconiu. Această restaurare protetică este din ce în ce mai populară ca alternativă la clasicele coroane metalo-ceramice. Ea îmbină două materiale des utilizare în stomatologie, recunoscute pentru calitățile și durabilitatea lor – ceramica sau porțelanul, care conferă un aspect estetic superior oricărei lucrări și zirconiul, recunoscut pentru rezistența sa la șocuri și presiune. Această coroană dentară este mai rezistentă decât o coroană integral ceramică și în același timp mult mai plăcută din punct de vedere estetic față de o coroană integral metalică.
Fiindcă scheletul este alcătuit din zirconiu, un material rezistent la șocuri, o coroană dentară ceramică pe schelet de zirconiu poate fi utilizată fără probleme pentru restaurări dentare în zonele frontale sau laterale ale maxilarului, fără a exista riscul de fractură sau desprindere a lucrării. Gradul de rezistență la masticație este mult mai mare față de o coroană integral ceramică. Atât zirconiul, cât și ceramica sunt materiale care au avantajul translucidității, adică reflectă lumina naturală, oferindu-i pacientului o restaurare dentară cât mai fidelă și armonioasă alături de dinții vecini.
Un alt motiv pentru care o coroană dentară ceramică pe schelet de zirconiu este avantajoasă vizează biocompatibilitatea materialelor. Spre deosebire de coroanele metalice care pot genera reacții alergice în rândul anumitor categorii de pacienți, zirconiul și ceramica sunt bine tolerate de organism, dar și de țesuturile moi și nu există riscul apariției alergiilor.
Puntea dentară
Punțile dentare sunt, la rândul lor, unele dintre cele mai populare lucrări de protetică dentară. Aceste tipuri de proteză sunt recomandate de către medicii stomatologi pentru a suplini lipsa unui dinte, dar și în cazul edentațiilor parțiale. Ele au rolul de a asigura restaurarea morfologică a danturii, redându-i atât dimensiunea funcțională, cât și cea estetică.
Ce presupune montarea unei punti dentare?
Pentru a înlocui dintele/ dinții lipsă, medicul stomatolog poate recomanda instalarea unor punți dentare. Acest proces se desfășoară destul de simplu și nu necesită, în medie, mai mult de două ședințe.
În primă instanță, specialistul în protetică dentară trebuie să pregătească dinții suport. Aceștia vor trece printr-un proces de pilire a smalțului și dentinei, astfel încât elementele de agregare (coroanele dentare) să poată fi, ulterior, montate. După finisarea acestei etape, medicul va realiza mulajul și va instala o punte dentară provizorie, astfel încât dinții suport să fie protejați, iar masticația să se poată realiza în continuare fără probleme.
După finalizarea punții ceramice, pacientul se va prezenta la o ultimă ședință, pentru etapa de montare. Pentru a se asigura că puntea nu generează disconfort pacientului, se va recurge la o primă montare provizorie. Dacă totul este în regulă, iar puntea corespunde întru totul nevoilor pacientului, se va trece la montarea cu ciment permanent.
Ce sunt protezele dentare?
Protezele dentare sunt lucrări protetice care au ca scop înlocuirea dinților pierduți. Sunt lucrări personalizate, nu există proteză standard. Chiar dacă protezele ne duc cu gândul la cele totale, ele sunt de diferite dimensiuni – pot fi parțiale sau chiar unidentare. Ele pot fi ușor îndepărtate pentru curățare și întreținere. Protezele mobile dentare sunt o opțiune mai puțin costisitoare decât implanturile dentare sau coroanele dentare și pot fi o soluție temporară sau permanentă pentru înlocuirea dinților lipsă.
Exista o varietate mare de proteze mobile incepand de la design, modul de ancorare pe dintii restanti sau pe implanturi. Astfel protezele mobile pot fi:
- simple acrilice totale sau partiale
- scheletate metalice cu ancorare rigida sau elastica pe dintii existenti,
- flexibile,
- supraproteze pe implanturi.